top of page
Ieškoti

Maistinės skaidulos naminių gyvūnų maiste

Maistinės skaidulos yra nevirškinama maisto dalis, prisidedanti prie sveiko virškinimo ir išmatų kokybės. Naminių gyvūnėlių maiste esančios maistinės skaidulos gali turėti įvairų teigiamą poveikį Jūsų augintiniui, atsižvelgiant į jo poreikius.


Skaidulų rūšys

Yra dvi skirtingos skaidulų rūšys: tirpios ir netirpios.

  • Tirpios skaidulos ištirpsta vandenyje ir susidaro į gelį panaši medžiaga. Keletas maisto produktų, kuriuose gausu tirpių skaidulų: avižos, miežiai, žirniai, gysločiai, obuoliai ir morkos. Tirpios skaidulos dažnai yra fermentuojamos, o tai reiškia, kad žarnyne esančios bakterijos gali jas naudoti kaip energijos šaltinį. Tai padeda skatinti sveiką žarnyno imuninę funkciją palaikant gerųjų bakterijų (probiotikų) dauginimąsi.

  • Netirpios skaidulos padeda maistui judėti per virškinimo sistemą bei skatina reguliarią žarnyno peristaltiką. Netirpios skaidulos taip pat gali padėti išvengti kačių plaukų kamuoliukų. Puikūs netirpių skaidulų šaltiniai yra neskaldyti kviečių miltai, kviečių sėlenos, bulvės ir riešutai.

Skaidulų nauda

Svorio mažinimas

Nors skaidulos nėra virškinamos, jos turi daug naudos kačių ir šunų maiste. Laikantis svorio mažinimo dietų padidėjęs skaidulų kiekis gali padėti pasotinti gyvūną ir sumažinti kalorijų kiekį. Skaidulos yra „didelių gabaritų“, todėl gali padėti naminiams gyvūnėliams ilgiau jaustis sotesniems, todėl jie rečiau prašys daugiau maisto. Svorio mažinimo dietos, kuriose yra didesnis skaidulų kiekis, leidžia maitinti tą patį maisto kiekį, palyginus su įprasta dieta, tačiau gyvūnas gauna mažiau kalorijų – taip sudaroma galimybė reguliuoti augintinio svorį.

Kai kuriuose grūduose, pavyzdžiui, miežiuose ir avižose, yra specialios rūšies tirpaus pluošto, vadinamo beta-gliukanu. Daugelio tyrimų su žmonėmis metu beta-gliukano nauda buvo įrodyta kovojant su širdies ligomis ir diabetu. Beta-gliukanas taip pat gali būti naudingas naminiams gyvūnams kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir užkirsti kelią nutukimui.


Pagalba virškinimui

Tiek tirpios, tiek netirpios skaidulos yra naudojamos gydant virškinimo sutrikimus, tokius kaip vidurių užkietėjimas ir viduriavimas. Tiek skaidulų kiekis, tiek rūšis gali turėti įtakos rezultatui. Pavyzdžiui, dėl vidurių užkietėjimo vieni augintiniai reaguoja į sumažintą skaidulų dietą, kiti - į padidėjusį skaidulų kiekį. Kadangi kiekvienas gyvūnas (ir jų virškinimo trakto mikrobai) gali reaguoti skirtingai, norint nustatyti kiekvieno augintinio pluošto poreikį dažnai gali tekti atlikti bandymus su skirtingais pašarais. Norint rasti tinkamiausią, gali prireikti išbandyti dietas su skirtingais skaidulų kiekiais ir skaidulų šaltiniais.


Šaltiniai: de Godoy MR, Kerr KR, Fahey GC, Jr. Alternative dietary fiber sources in companion animal nutrition. Nutrients. 2013;5(8):3099-3117.

Autorė: Michele Dixon, Petcurian

bottom of page